Pages

28 Mart 2012 Çarşamba

Genç Sinemacıların Sorunları...


   Sinemamızın gelişmesi için gelecekte film çekecek olan yönetmenlerin bu filmlerde oynayacak oyuncuların yetişmesi gerekiyor peki amatör sinemacıların bu işe girişen genç sinemacılar film çekmek için imkan bulabiliyormu? Aklımıza ilk gelen eğtim için üniversitelerin sinema ile ilgili bölümlerinin olduğu gerçekte böylemi yani genç sinemacılar üniversitelerde başarılı bir yönetmen olabilecek eğtimi görebiliyorlarmı yada oyuncular ilgili alanlarda yeterli eğtimi görüyorlarmı? Cevap vereyim; hayır!

   Üniversitede öğrencilere söylenen gidip bireysel olarak kendilerini yetiştirmeleri öğrenciler bireysel olarak kendilerini yetiştirmek istediğinde yine ellerinden bir şey gelmiyor çünkü; dışarıda gereken imkanı bulamıyor. Teorik bilgiler ile kendini yetiştiriyor fakat; pratik olarak uygulama yapmak istediğinde bütün yollar kapanıyor. En basitinden staj yapmak istediğinde torpil bulamazsa isteğini gerçekleştiremiyor kendi başına film çekmek istediğinde; kamera, ışık, lens, ses sistemleri gibi teknik araçlar gerekiyor bu malzemeleri ise her yerde bulamıyorsunuz. Film çekmek isteyen cep telefonu ilede çekebilir diye eleştirenler çıkıyor bu haksız bir eleştiri çünkü; filmde bir hikaye anlatılacaksa birçok teknik aracın kullanılması gerekiyor ayrıca; yarışmalarda o amatör görüntü gereken aracın kullanılmamasından meydana geliyor buna bağlı olarak film beğenilmiyor. yarışmalara katılan jurilerde sinemanın tekniğinden anlamadığı için filmi görüntünün kalitesi ve hikayenin kurgusuna göre değerlendiriyor. birçok sinema okulu var diyeceksiniz evet yeterli maddi durumunuz varsa düşünülebilir fakat buradaki eğtimlerde okuldaki eğtimlerden pek farkı yok sadece uygulamaya çok fırsat verdikleri için kendini bir miktar geliştiriyorsun burayı bitirdiğinizde yurtdışındaki üretilen film kalitesinde film çekeceğiniz anlamına gelmiyor ünlülerin açtığı okulları tercih ederseniz en azından televizyon ve sinemaya kapak atabilirsiniz ünlülerin televizyon dünyasıyla yakın ilişkisi olduğu için rahat iş bulma imkanınız yükseliyor.

   Genç sinemacılar için burada yazamadığım bu ve benzeri binlerce sorunu var. Bunlarının çözümünün biran önce sağlanması gerekiyor. Sinemaya yönelik açılan üniversite bünyesindeki bölüm ve öğrenci kontenjanları sürekli artıyor. Sorunlar bu dönemde çözülmezse bugünkü genç sinemacıların yarın film sektöründe kalitesiz film yapmaya başladığında başlıyoruz çığırtmaya ülkemizde neden kaliteli film çekilemiyor demeye… sonra çözüm önerileri getiriliyor, yasa düzenleniyor, maddi destek sağlanıyor fakat; boşuna hala kalitesiz film üretimine devam neden? cevabı basit atasözümüzde var ağaç yaş iken eğilir  ayrıca genç sinemacılar için sunulan birbaşka çözüm önerisi; genç yetenekleri keşfetmek için film festivalleri düzenlemek çok saçma bir fikir gibi geliyor bana festivalde olan şey; yüzlerce kalitesiz film izlemek, teknik destek almış filme ödül vermek. Kısa film festivallerine katılanlar ne demek istediğimi anlayacaklar oynayan oyuncu profesyonel, çektiği kamera pahalı kamera ve film çekiminde aldığı destek ve filme yaptığı masraf festivalden alacağı ödül parasının iki katı bu çözümü birde siz değerlendirin…

kaynak: ourwebnet.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder